RAZISKOVALCI FORMULIRALI POSTOPEK ZA ANALIZO VPLIVOV LASTNOSTI ABRAZIVNIH ZRN IN PROCESA OSTRENJA NA MEHANIKO BRUŠENJA IN UČINKOVITOST BRUSA

datum: 11.08.2022

kategorija: Sporočila za javnost

 

Raziskovalci Laboratorija za odrezavanje (LABOD) so v sodelovanju s proizvajalcem sintetičnih abrazivnih zrn Element Six in tehniško univerzo Chalmers formulirali postopek za analizo vplivov lastnosti abrazivnih zrn in procesa ostrenja na mehaniko brušenja in učinkovitost brusa. Rezultati študije so objavljeni v reviji International Journal of Machine Tools and Manufacture (IF: 10.331).

Rado1

Slika 1: Analiza velikosti obrabljene površine za brusa ABN800 in ABN200 po različnih pogojih ostrenja

Analiza temelji na klasičnem modelu sil pri brušenju z uvedbo štirih novih parametrov, ki zajemajo vpliv topografije brusa. Z uporabo teorije agresivnosti so raziskovalci iz analize izločili vpliv geometrije in kinematike procesa. Formuliran analitični postopek so preverili eksprimentalno za različne topografije brusa, ki so rezultat kombinacije pogojev ostrenja in lastnosti abrazivnih zrn. Predstavljena analiza predstavlja izhodišče za ovrednotenje učinkovitosti brusa in izbiro abrazivnih zrn.

Rado2

Slika 2: Odzivi brusa pri različnih lastnostih abrazivnih zrn in pogojih ostrenja

Povezava do članka: https://doi.org/10.1016/j.ijmachtools.2022.103919

nazaj na seznam