RAZISKOVALCI FORMULIRALI POSTOPEK ZA ANALIZO VPLIVOV LASTNOSTI ABRAZIVNIH ZRN IN PROCESA OSTRENJA NA MEHANIKO BRUŠENJA IN UČINKOVITOST BRUSA
datum: 11.08.2022
kategorija: Sporočila za javnost
Raziskovalci Laboratorija za odrezavanje (LABOD) so v sodelovanju s proizvajalcem sintetičnih abrazivnih zrn Element Six in tehniško univerzo Chalmers formulirali postopek za analizo vplivov lastnosti abrazivnih zrn in procesa ostrenja na mehaniko brušenja in učinkovitost brusa. Rezultati študije so objavljeni v reviji International Journal of Machine Tools and Manufacture (IF: 10.331).
Slika 1: Analiza velikosti obrabljene površine za brusa ABN800 in ABN200 po različnih pogojih ostrenja
Analiza temelji na klasičnem modelu sil pri brušenju z uvedbo štirih novih parametrov, ki zajemajo vpliv topografije brusa. Z uporabo teorije agresivnosti so raziskovalci iz analize izločili vpliv geometrije in kinematike procesa. Formuliran analitični postopek so preverili eksprimentalno za različne topografije brusa, ki so rezultat kombinacije pogojev ostrenja in lastnosti abrazivnih zrn. Predstavljena analiza predstavlja izhodišče za ovrednotenje učinkovitosti brusa in izbiro abrazivnih zrn.
Slika 2: Odzivi brusa pri različnih lastnostih abrazivnih zrn in pogojih ostrenja
Povezava do članka: https://doi.org/10.1016/j.ijmachtools.2022.103919